Update Paling Cepat Hanya di FaceBook

Selamat Datang Ke DDCzone .. Blog Yg Update Setiap Hari.. Kalau nak tengok TV 1,2,3,7,8..Klik Gambar Chatroom tu p/s: minta JANGAN LUPA LIHAT DAN KLIK IKLAN PENAJA DDCzone. Banyak benda Menarik dari penaja kami. Iklan kat Sidebar tuh... Terima kasih..Hurmm... Sesaper nak Ping Blog boleh ke Group FB DUNIA BLOGGER..sila klik dan ping blog anda disana ok... Tq

Saturday, December 18, 2010

JoM BelaJaR LoGhat Johor


Sebenar nyer ni aku amek dari blog orang laen ni....Kongsi ilmu takpe kan... hahhaa... Memandangkan UTM kat Johor.... jom blaja loghat Joho...Umum sudah tahu, orang Johor ni memang peramah belaka dan sebab tu lah kalau sebut jer orang Johor mesti dia ni.... (1) kuat sembang, (2) kecoh sikit, (3) riuh rendah, (4) senang dapat kawan dan (5) tak memilih kawan...

Orang Johor sendiri tak akan sebut JOHORRRR.. sebalik JOHO jer... sebab penggunaan huruf R memang tidak ditekankan dan sebutan mereka... Lain plak ceritanya mcm org T'ganu yang terlebih menggunakan huruf G dalam sebutan mereka....
Mari kita dekati beberapa perkataan Bahasa Melayu loghat Johor yang kadang-kala pelik bila kita dengar... 

1. Pegang (disebut pigang atau "pegang" - huruf E seperti menyebut enak")
2. Tarik (disebut terik)
3. Rumah (disebut ngumah)
4. Orang (disebut owang)
5. Cuci (orang Johor jarang sebut cuci tetapi basuh)
6. Almari (dipanggil gerobok atau gobok)
7. Selimut (dipanggil gebar, huruf E seperti menyebut emak)
8. Periuk (priuk atau piuk)
9. Suami (laki)
10. Isteri (bini)
11. Tandas (jamban)
12. Lucu (kelaka)
13. Gelak (ketawa)
14. Bersalin (beranak)
15. Berkhatan (bersunat)
16. Malu (segan)

Ini hanya sekadar contoh dan banyak lagi perkataan yang boleh ditemui jika bersembang dengan orang-orang Johor... Penggunaan bunyi "er" dalam setiap hujung suku kata "aaa" memang semua sudah maklum... Orang Johor tak guna bahasa Baku... Ada juga suka kata akhir perkataan dibunyikan "oo" atau huruf O... Dan ini contoh2 nya...
1. saya (saye)
2. puasa (puase)
3. raya (raye)
4. gembira (gembire)
5. belajar (belajo)
6. pagar (pago)
7. damar (damo)
8. pelantar (pelanto)

Itu tak termasuk plak dengan tambahan bunyi "ekk..." dalam perbualan orang-orang Johor.... Perkataan "ekk..." lazimnya menggambarkan sesuatu keadaan yang terlalu atau paling... seperti ayat-ayat ini.
1. Rumah dia jauh betul ekkk..??
2. Cantik ekkk... bandar Joho skarang ??
3. Dia bodoh betul ekk..??


Tu ah serba sedikit mengenai loghat yang dicopy dari satu blog tu...kalau salah tolong komen dan betulkan eh... hahhaa... peace



5 Rakyat DDCzone Berkata -kata:

Zaty Rosli said...

hahahah..i think it;s true~...
I'm a JOHORIAN!!!

DDCzone said...

hehe... yang mana stu yang betul tu...yang ni ke (1) kuat sembang, (2) kecoh sikit, (3) riuh rendah, (4) senang dapat kawan dan (5) tak memilih kawan...ataupun perkataan tu...hahahha

jia said...

hahahahaha...
ketawa dulu..

jia said...

sebelum aku teruskan comment aku..
aku orang johor..
lahir kat batu pahat.. :)

jia said...

ok, aku memang akuinya..
tapi ada lah setengah setengah tuh yang aku tak guna eah..
tak semua aw.. :)