Update Paling Cepat Hanya di FaceBook

Selamat Datang Ke DDCzone .. Blog Yg Update Setiap Hari.. Kalau nak tengok TV 1,2,3,7,8..Klik Gambar Chatroom tu p/s: minta JANGAN LUPA LIHAT DAN KLIK IKLAN PENAJA DDCzone. Banyak benda Menarik dari penaja kami. Iklan kat Sidebar tuh... Terima kasih..Hurmm... Sesaper nak Ping Blog boleh ke Group FB DUNIA BLOGGER..sila klik dan ping blog anda disana ok... Tq

Thursday, July 1, 2010

Tahniah!!..UTM diiktiraf sebagai Universiti Penyelidikan

Setinggi-tinggi ucapan tahniah dan syabas kepada Universiti Teknologi Malaysia kerana telah diiktiraf sebagai Universiti Penyelidikan(Research University).
Seperti yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam perbentangan Rancangan Malaysia ke-10 pada tarikh 10 jun lalu, Universiti Teknologi Malaysia telah terpilih sebagai salah sebuah Universiti Penyelidikan untuk proaktif menyediakan ekosistem inovasi.
Universiti Penyelidikan mempunyai 9 fokus utama untuk mencapai visi dan misi yang telah dinyatakan iaitu menjadi pemimpin dalam inovasi, untuk menghasilkan kejayaan pada peringkat yang lebih tinggi, untuk menghasilkan dapatan kajian berkelas antarabangsa, untuk menjadi pusat kecemerlangan dalam prioriti bangsa, untuk menghasilkan kesan yang lebih jelas dalam penerbitan penyelidikan, untuk menarik dan menghasilkan graduan berkelas tinggi, untuk menghasilkan minda yang terbaik untuk pengajaran dan penyelidikan, untuk menyediakan perekitaran yang lebih konduksif bagi menjalankan penyelidikan dn yang terakhir untuk memperkukuhkan cadangan penyelidikan daripada industri Negara.
Status Universiti Penyelidikan (RU) diperkenalkan untuk memberi peluang yang lebih besar kepada mahasiswa meneroka idea-idea baru, menjalankan eksperimen dan kajian dengan lebih berinovasi, mengambil inisiatif bijak untuk meneruskan penerokaan kajian dan mengembangkan pengetahuan yang sedia ada.
Misi sebagai Universiti Penyelidikan adalah untuk menjadikan universiti sebagai medan perkembangan bangsa dimana penyelidik dan pelajar bertukar idea disamping bersama-sama menjalankan penyelidikan dalam persekitaran yang lebih konduksif kearah meningkatkan kualiti hidup.