Update Paling Cepat Hanya di FaceBook

Selamat Datang Ke DDCzone .. Blog Yg Update Setiap Hari.. Kalau nak tengok TV 1,2,3,7,8..Klik Gambar Chatroom tu p/s: minta JANGAN LUPA LIHAT DAN KLIK IKLAN PENAJA DDCzone. Banyak benda Menarik dari penaja kami. Iklan kat Sidebar tuh... Terima kasih..Hurmm... Sesaper nak Ping Blog boleh ke Group FB DUNIA BLOGGER..sila klik dan ping blog anda disana ok... Tq

Wednesday, April 13, 2011

Matahari ada dua Tahun 2012???... apa ni...


[dirembat dari sebuah forum] Tahukah anda bahawa Bumi diramalkan memperolehi matahari kedua menjelang tahun 2012, mungkin kita dapat melihat matahari kedua itu dalam tempoh yang agak lama atau hanya untuk kadar waktu yang singkat sahaja.

Dr Brad Carter, Pensyarah Fizik Senior yang mengajar di University of Southern Queensland, menjelaskan senario bahawa Betelgeuse, salah satu bintang yang paling terang langit , akan kehilangan kesimbangan beratnya, yang menandakan bahawa ia bakal meletup.Bintang ini dikatakan akan kehabisan bahan bakarnya dan berubah menjadi menjadi bintang super-nova (Seperti Matahari) pada bila-bila masa.

Jika Kejadian ini berlaku, kita akan melihat matahari kedua ini sekurangnya selama berminggu-minggu," jelas carter. Mungkin juga tiada waktu malam pada waktu itu dan bumi akan mengalami waktu siang yang berpanjangan.

Senario yang digelar sebagai Star Wars-esque boleh terjadi pada tahun 2012 ini, atau boleh memakan masa yang lebih lama. Ledakan juga boleh menyebabkan penghasilan bintang neutron atau menghasilkan pembentukan lubang hitam yang terletak 1300 tahun cahaya dari Bumi,. Pembentukan Bintang supernova ini juga dikatakan boleh menyebabkan berlaku kejadian hujan neutrino yang akan membajiri permukaan bumi.

Kejadian Hujan neutrino ini tidak akan membawa sebarang kesan negatif bahkan ia sebenarnya akan memberi manfaat kepada Bumi. Menurut Carter "Hujan netrino dipercayai akan meningkatkan pembentukan sumber unsur logam bumi seperti emas, perak - semua elemen logam termasuk uranium ..."ujar Carter


7 Rakyat DDCzone Berkata -kata:

Halusinasi said...

takot bila baca artikel ni...

jia said...

betul ke?.. :)

dean said...

glup..gler r kalo btol

frhna ! said...

tak lame lgi .

Anonymous said...

rilek, x yah takot.
anggap je mcm korang tgk bulan di malam hari. haha.

baru nampak bende pelik da takot ea?
Izrail hari2 dok tgk muka kita, tunggu nak cabut nyawa je, x takut plak =Þ

mimie azam said...

2012????oh no....

Along Usop said...

ye latu... dah pertengahan taon 2011.. takde tande2 pon??..

dulu kecoh kiamat.. tapi idop je lagi?..

=.=