Update Paling Cepat Hanya di FaceBook

Selamat Datang Ke DDCzone .. Blog Yg Update Setiap Hari.. Kalau nak tengok TV 1,2,3,7,8..Klik Gambar Chatroom tu p/s: minta JANGAN LUPA LIHAT DAN KLIK IKLAN PENAJA DDCzone. Banyak benda Menarik dari penaja kami. Iklan kat Sidebar tuh... Terima kasih..Hurmm... Sesaper nak Ping Blog boleh ke Group FB DUNIA BLOGGER..sila klik dan ping blog anda disana ok... Tq

Saturday, December 25, 2010

TipS ke TeMPaT TemuDUga


Korunk nak gi temuduga ke?... Kalau nak gi temuduga jangan lupa ah hafal benda yang patut... kalau boleh masa cakap kena ah lancar... aku sems depan nak gi keje lak... adoii... malas tul... seb baek xde temuduga... selalunya soklan temuduga ni bukan soalan yang berkaitan company... selalunya dia tanya pasal pengalaman kerja..Bawah ni beberapa tips yang aku da gather dari beberapa sumber sebab temudega kecundang. Sharing is caring kan...

1. Tidak yakin pada diri sendiri – ni lagi satu kes... kalau nak jawap soklan tu cuba cari noktah dan berenti... ni nak sambung sampai pagi besok... bosan aku... pastu jawap soklan da laa pelan... ingat ni kat mana tah...kalau korunk ada dua-dua ciri ni silalah ubah... cakap sekuat mungkin dan perhatikan berapa besar bilik penemuduga... pastikan suara kita sampai pada mereka penemuduga. yang bawah ni gerenti out nyer..

  • Bercakap perkara-perkara yang tidak berkaitan secara keterlaluan
  • Tidak memberikan tumpuan kepada penemuduga tertentu apabila ditemuduga lebih dari seorang penemuduga
  • Mengelak dari menjawab soalan penemuduga
  • Memandang rendah akan pengetahuan penemuduga, ini dapat dilihat dengan jawapan anda
  • Mencabar penemuduga dengan bertanyakan soalan yang rumit dan terlalu teknikal
  • Menggunakan nama-nama orang berpangkat atau terkenal dalam perbualan anda dengan temuduga dengan harapan penemuduga tersebut kagum dengan anda
2. Langsung tiada persediaan awal – tidak mahu sedikitpun berikhtiar untuk mengenali latar belakang syarikat.Tidak bersedia dengan soalan-soalan lazim yang semestinya diajukan mana-mana sesi temuduga.kalau boleh malam tu da study bebanyak pasal syarikat korunk nak g tu... bukan susah pun.. google je ah syarikat tu... baca apa yang patut


3. Penampilan yang tidak sesuai –ni pun satu.. kalau nak temu duga je pakai daah  senonoh cakap pun x senonoh.. menyampahh aihh.. elakkan banyak pakai earring... pastikan anda pakai simple dan ikut kod pakaian ke tempat kerja...aku dapat tips... kalau lelaki pakai baju strip kecik bagi penemuduga terkesima sebab strip akan buat penemuduga tu jadi terkesima..tah betul ke  aku pun tak tau..


4. Gagal berkomunikasi bahasa kedua- cuba ah belajar kedua-dua bahasa english ngan melayu.. kalau tak tahu jawap pun... ckap yang simple2 je...asalkan jawapan dia kita dapat sampaikan pada penemuduga... kalau tak dapat jawap pun...apa apapun yang terbaek adalah berterus terang ...


Pengalaman setiap sesi temuduga merupakan satu pengalaman yang amat bernilai. Jangan marah sekiranya anda ditegur atau diherdik ketika sesi temuduga. Rekodkan apa yang ditegur dan dinasihatkan. Sentiasa cermin-cerminkan diri sendiri dan pastikan sesi temuduga berikutnya, anda akan lebih bersedia dan berjaya dalam permohonan.

-Lelaki hendaklah berambut kemas, kemaskan misai dan janggut, seeloknya kena bercukur
-Kasut hitam yang telah dipolish dan bertali (bukan strap)
-Baju kemeja putih plain yang dipadankan dengan tie belang-belang warna base / warna plain yang bersesuaian
-Blazer untuk tampil meyakinkan
-ada orang pakai nametag

-Perempuan hendaklah berpakaian kemas, kalau bertudung, hendaklah nampak berkeyakinan dan comfortable
-Kalau tidak bertudung hendaklah memakai sut skirt panjang atau pendek (bawah sikit dari lutut satu inchi)
-Kasut tumit tinggi -court shoes berwarna hitam
-Rambut kalau panjang, kene tie dalam “bun”
-makeup yang profesional dan meyakinkan
-blazer sekiranya bersesuaian

-File yang mengandungi maklumat peribadi hendaklah disusun dari PMR-SPM-universiti..susun biar nampak organise dan tidak celaru
-Sediakan copies of certificate yang cukup supaya tidak menggelabah semasa hendak menyediakan maklumat 


2 Rakyat DDCzone Berkata -kata:

jia said...

nice info... thx..

jia said...

sharing is caring...