Update Paling Cepat Hanya di FaceBook

Selamat Datang Ke DDCzone .. Blog Yg Update Setiap Hari.. Kalau nak tengok TV 1,2,3,7,8..Klik Gambar Chatroom tu p/s: minta JANGAN LUPA LIHAT DAN KLIK IKLAN PENAJA DDCzone. Banyak benda Menarik dari penaja kami. Iklan kat Sidebar tuh... Terima kasih..Hurmm... Sesaper nak Ping Blog boleh ke Group FB DUNIA BLOGGER..sila klik dan ping blog anda disana ok... Tq

Monday, September 13, 2010

Mai Blajaq Bahasa Kedah~


haaa...kepada semua sesiapa saja lee yg nak blajaq cakap Kedah first sekali kalo ampa semua noticed...org utara ni esp kedah ngan penang kalo cakap volume dia kuat sikit...perasan dak...
org kedah ni ckp dia slalu nya ujung dua sebut 'a' laaa... pas tu kalu cam ujung dia ada huruf 'r' selalunya di pronouns kan sbg 'q'.pas tu lagi satu slalunya cam rumah disebut 'ghumah'

air = ayaq
dahaga air = lapaq ayaq
beritahu/bagi tau = habaq
basikal = beskat/gheghek(gerek)
cuai/clumsy = cemerkap (cemeghekap)
tidur = tidoq
tidoq tak jeghap = tidor tak puas
saya = Chek
awak = hangpa
kamu = hang
mereka = depa/lepa ('e' adalah pronouns dlm ekor)
yang = hat
tension = sakit pala
kicap=toyu
pondan=darai
air kumbah= ayaq acaq
pukul=tibai
lagu ni = 'macam ni'
segan = malas
gila/tak betui = loqlaq
eksyen/megah = ciwi
kelam kabut = kalut
conteng = contiang
sawah = bendang
jalan tat = jalan tar
kekwat = kerek = sombong...berlagak
Gemuk = Topui
pergi=pi=gi
pasai pa=gena
manja=merap
Runsing = lemas perut = 'lemaih peghut'
Petik = kutil = 'kutey' (specially for flower)
Jolok = 'tojoh' (specially for fruit)
Panjat = 'ghagaih' (specially to climb the tree)
Masjid = 'semejid'
 Balik = 'kelik'
 Hulur = 'sua'
Mintak/Bagi = 'bak'
Gelap Pekat = 'gelap gon'
ceruk=lachuk
bosan=cemuih
menyebai = merajuk
nalanya jauh = jauh sangat...
tertomoih = jatuh tersembam
tat sat = sebentar tadi
Serlum = pakai ?.eg: serlum kasut, serlum" stoking, serlum" baju
dan = sempat
tak dan dan = tak sempat sempat
nyok = nyiur = kelapa
hawin = lempaq/lempar
tauk = buang
sigung = menyiku
handuh = ghimbuk = pukul (dgn benda mcm kayu)
ketumbil = ketumbit
tukul=merton
rojak (bahasa selatan)=pasembur
rojak buah (selatan)=rojak
pencuri = kawaq
hawin = punggai = lempaq = baling (benda)
melengung = termenung
air paip=epek (cemana ntah sebutnya)
beghetuh = maksudnya berlaga atau berlanggaq
seneghih = calaq
menyoronot = sembunyi
benyai ? lembik?eg kalo nak rebuih kacang bendi tu jgn lama
sangat...satgi
benyai"
seluloi = selalu
ngenjot = menari
kebuloq = mentekadarah...(betoi ke dak ntah la..rasa-rasa betoi)
tibai = besit = pukui..
pukui = pukul (masa) = jam
lecah = lopak
selut/keleboq = lumpoq / lumpur
segheyat = berenti (hujan)
cedoq ayaq = ceboq ayaq = cebok air
kelippoq2 (mata) = pejam celik-pejam celik
hawin = punggai = lempaq = baling (benda)
simboq = tempias (hujan)
tubik = terbit = keluar
sua = hulur
menyorok = sarapan
eg: Hang dah menyorok dak laghie nie? makna : awak dah sarapan pagi ke belum?

Lagi takleh ingat tang ciwi ni...hehehehe...slalu kena tang ciwi batat...
pelaq betoi...hehehehhe

kepak (bukan kepak ayam yer-e tu bertanda) =:mematahkan sesuatu yg keras dgn tangan
contoh ayat: "aku kepak tulang belakang ang satgi!"
REBAN (gheban)= RUNTUH)...mcm reban ayam tu lee cecara
penyebutannya....

pegi penang-pi tanjong
eg: kedah panggil penang 'tanjung' dan bahagian penang yg tanah besar (butterworth dan sewaktu dgn nye) depa panggil 'bagan'.yg penang pulau tu depa panggil 'tanjung'. lagi satu lima sen tu lima ret...paling kurang faham pun sekupang lima duit

ni plak penjodoh yg digunakan setiap kali guna sesuatu pktn tu:-
manis sangat = 'manis melecaih'
tawar = 'tawaq hebiaq' (e dalam ekor)
pahit = 'pait bedengung'

kalau kat tempat lain ada beza roti dan biskut ni tapi kalau kat kedah majoritinya dipanggil roti . misalannya,
roti mengali = roti macam gardenia yg potong2 atau sebijik
roti marie = biskut bulat
roti semekut = roti bulat / panjang ( lebih kurang la )
roti 4 sagi = biskut mayat/biskut 4 segi/biskut lemak/jacob punya tu ..
yg lain2 aku tak ingat la ... roti canai ja maintain "


5 Rakyat DDCzone Berkata -kata:

DDCzone said...

mai semua mai

DDCzone said...

test

♥ IT'S ME IRNAA ♥ said...

Best sgt blajaq bahse kedah.. like like

DDCzone said...

hahahah... suka noh ckp kedah ni... :P.. baguih2...hahaha

Mikaielle said...

bro perkataan seqobon,peqongoih, pong tu apa maksudnya?